Du er her: Forside > Aed (hjertestarter) > Om aed'en

 

 

Om AED´en (hjertestarteren)

 

Med udbredelsen af AED´er i Danmark har befolkningen fået bedre mulighed for at genoplive mennesker, som får hjertestop uden for hospitalet.

 

Igennem adskillige år har hjertemassage og kunstigt åndedræt været de vigtigste færdigheder, en førstehjælper har skullet anvende ved genoplivning af mennesker, som får hjertestop uden for hospitalet. 

  

I mange år har disse færdigheder derfor været det mest centrale i førstehjælpsundervisningen.

 

Igennem de senere år har førstehjælpere fået mulighed for også at anvende en AED ved genoplivning. Tidligere var det forbeholdt læger og andre personer med særlig uddannelse at give denne behandling.

 

AED´en blev for alvor introduceret i Danmark, da Sundhedsstyrelsen ved AED-Hjertestarter konferencen den 18. marts 2003 gjorde det muligt for alle og enhver at bruge den, eftersom brug af AED´en i Danmark ikke bliver betragtet som medicinsk behandling.

 

Ved konferencen gjorde Sundhedsstyrelsen det også muligt for virksomheder at opsætte dem, ligesom det blev muligt at opsætte dem på offentlige steder, hvor der færdes mange mennesker som eksempelvis togstationer og sportshaller.

 

Undersøgelser fra udvalgte steder i USA dokumenterer, at brug af AED´en i kombination med hjertemassage og kunstigt åndedræt øger chancen for overlevelse ved hjertestop uden for hospitalet.

Undersøgelserne viser, at brug af AED´en har øget overlevelseschancen fra de gennemsnitlige 5 procent op til 56 procent.

 

I Danmark er der også lavet undersøgelser i brug af AED´en. Som eksempel kan nævnes opsætningen af AED´er i Københavns Metro, hvilket TrygFonden og Dansk Råd for Genoplivning stod bag.

 

I begyndelsen af juli 2014 er der registreret godt 10200 AED´er, som er opsat i virksomheder, institutioner og mange offentlige steder, hvor der færdes mange mennesker. Derudover er der et ukendt antal, som ikke er registreret. Et kort med de registrerede AED´er kan ses på www.hjertestarter.dk

 

 

Fakta om hjertestop og brug af en AED

 

Hjertestop opstår i langt de fleste tilfælde som følge af en blodprop i hjertets kranspulsårer eller anden hjertesygdom.

 

Når et menneske får hjertestop, opstår der et elektrisk kaos i hjertets elektriske styringssystem, som under normale forhold styrer hjertet og får det til at slå. Derfor ophører hjertets pumpefunktion ved hjertestop, og der bliver ikke pumpet blod rundt i kroppen. Det resulterer i, at hjernen og kroppens andre livsvigtige organer ikke får tilført ilt, da blodet transporterer ilt rundt i kroppen.

 

Ved hjertestop vil de livsvigtige organer meget hurtig tage skade, hvis der ikke straks ydes hjælp. Chancen for at overleve et hjertestop falder med cirka 10 procent, for hvert minut der går, fra hjertestoppet indtræffer, til hjertemassage og kunstigt åndedræt påbegyndes. At behandle et hjertestop er derfor en kamp mod uret.

 

Når der ydes hjertemassage og kunstigt åndedræt til et menneske med hjertestop, forlænges tiden, hvor det er muligt at få hjertet til at slå igen.

I de fleste tilfælde er det dog ikke hjertemassage og kunstigt åndedræt alene, der genopretter hjertets elektriske ledningssystem, så hjertet kan slå igen. Oftest skal der også leveres stød fra en defibrillator eller en AED, som "nulstiller" det elektriske kaos.


En AED er en defibrillator, som er udviklet til at kunne bruges af alle. Den er en defibrillator, som så at sige er automatiseret. Den kaldes både en AED og en hjertestarter.

 

AED´en er en transportabel og batteridrevet maskine, som er enkel at anvende. Den skal betjenes manuelt, men en indtalt stemme giver under hele forløbet instruktioner på dansk.

 

Ved anvendelse skal to elektroder placeres på

ofrets overkrop. 

De to elektroder er via en ledning forbundet med AED´en. Herefter foretager maskinen automatisk en analyse af hjertet og giver kun førstehjælperen mulighed for at støde ved tryk på en knap, hvis der er brug for det. Maskinen kan derfor ikke fejlbetjenes. 

 

AED´en kan og må bruges af alle, selvom man ikke har modtaget målrettet undervisning. Det anbefales dog at modtage nogle få timers undervisning samt vedligeholdelsesundervisning.

 

 

Læs om salg af AED´er her

 

Læs om den 3 timers uddannelse i brug af AED her

 

Læs om den 4 timers uddannelse i brug af AED her

 

Læs om den 9 timers uddannelse i brug af AED her

 

 

 

 

 
Få et tilbud
Udfyld formularen for at få et uforpligtende tilbud.
Navn:
E-mail:
Tlf. nr.:


Modtag et uforpligtende tilbud